Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Τίγρεις!Πλάσματα αρκετά επιθετικά αλλά και όμορφα!

Η Τίγρη  είναι Σαρκοβάγο θηλαστικό, της οικογένειας των αιλουροειδών. Το επιστημονικό όνομά της είναι Panthera tigris και είναι ένα από τα πιο μεγάλα σαρκοφάγα. Είναι διαδεδομένο σε πολλές περιοχές, από τη Σουμάτρα
και την Ιάβα μέχρι την Περσία, σε ζώνες που παρουσιάζουν πυκνή βλάστηση και σε υψόμετρο μέχρι 2000 μέτρα
 Το τρίχωμά της έχει άσπρο χρώμα στην κοιλιά, ανοιχτό κιτρινοκόκκινο στο υπόλοιπο σώμα και είναι διακοσμημένο με χαρακτηριστικές μαύρες λωρίδες. Στα υγρά και θερμά κλίματα το τρίχωμά της είναι πιο αραιό και απαλό από ότι είναι σε ψυχρότερα κλίματα. Σε περιοχές που τα χιόνια διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τρίχωμά της παίρνει γκριζόλευκο χρώμα. Στα δάση της  Μαλαισίας υπάρχουν μαύρες τίγρεις.
 Τα αρσενικά είναι πιο μεγαλόσωμα από τα θηλυκά και το μήκος του σώματός τους φτάνει τα δυόμισι μέτρα. Η ουρά, που έχει κι αυτή μαύρες λωρίδες, έχει μήκος 1,30 μ. Το ύψος του ακρωμίου κυμαίνεται από ενενήντα εκατοστά μέχρι ένα μέτρο και το μέγιστο βάρος από 280  300 κιλά. Θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση, ενώ οι κύριες του απειλές είναι η υποβάθμιση του περιβάλοντος και η λαθροθηρία!     

Ιπποπόταμοι!Μεγάλοι και ογκόδεις!

Μεγάλο θηλαστικό της Αφρικής. Το όνομά του το πήρε από τους αρχαίους Έλληνες γιατί το κεφάλι του μοιάζει με του αλόγου.Έχει τεράστιο σώμα σαν βαρέλι. Το μήκος του (μαζί με την ουρά) φτάνει τα τεσσεράμισι
μέτρα, το ύψος του το ενάμισι μέτρο και το βάρος του τους 3 τόνους. Έχει κοντά πόδια  και δυσανάλογα μεγάλο κεφάλι. Κινείται το ίδιο άνετα στο νερό και στην ξηρά. Αν χρειαστεί μάλιστα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 50 χμ/ώρα! Συνήθως βγαίνει σε αναζήτηση τροφής την νύχτα. Τρέφεται με υδρόβια φυτά και καλάμια αλλά και με βλάστηση της ξηράς. Κατά μέσο όρο  καταναλώνει 150 κιλά τροφής το 24ωρο!


Την ημέρα του την περνά βυθισμένος στο νερό . Μπορεί να μείνει μέσα στο νερό χωρίς αναπνοή ως 10 λεπτά!
Οι ιπποπόταμοι ζουν κατά ομάδες που περιλαμβάνουν αρκετά άτομα.
Ο ιπποπόταμος προκαλεί συχνά καταστροφές σε φυτείες όχι μόνο γιατί καταναλώνει μεγάλη ποσότητα τροφής αλλά και γιατί καταστρέφει  με το σώμα του τις καλλιέργειες.

Κοντά στον Ιπποπόταμο ζουν δύο είδη πουλιών , ο βάρβος και ο μάυρος λιμνοκόρακας που τρέφονται με τις βδέλλες και τα παράσιτα που κολλούν στο σώμα του.



Γορίλας!Προσοχή!Μην τους ταράξετε την ηρεμία!



ΓΟΡΙΛΑΣ 
Ο γορίλας είναι ένα από τα είδη των ανθρωποειδών πιθήκων. Υπάρχουν δύο είδη, ο ορεινός γορίλας και ο πεδινός. Είναι μεγαλύτερος από τον άνθρωπο. Το ύψος του φτάνει τα 190 εκατοστά και το βάρος του τα 250 κιλά. Εχει κοντό και χοντρό τρίχωμα.
Ο γορίλας ζει στα δάση της κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Περπατάει στο έδαφος στηριζόμενος και στους βραχίονές του. Στα δέντρα ανεβαίνει για να βρει την τροφή του που αποτελείται από φύλλα και φρούτα.
Οι γορίλες ζουν σε ομάδες των 10 - 20 ατόμων. Κάθε ομάδα έχει έναν  αρσενικό  για αρχηγό.



Όταν συναντηθούν δυό ομάδες , ο αρχηγός χτυπάει τις γροθιές του στο στήθος του για να δείξει ότι επιθυμεί να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Οι θηλυκιές μετά το έκτο έτος της ηλικίας τους  γεννάνε κάθε 4 χρόνια ένα μικρό που θα μείνει με τους γονείς του 3 χρόνια.









Αντιλόπες ή αλλιώς... γαζέλες!Όμορφες και γρήγορες!


Θηλαστικό χορτοφάγο ζώο της αφρικανικής σαβάνας.Το σώμα του έχει μήκος 1,30 μέτρα και ύψος 80 εκατοστά.Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, από ανοικτό καφέ ως σκούρο καστανό.Το αρσενικό έχει μεγάλα κσπειροειδή κέρατα που φτάνουν τα 50 εκατοστά
Οι αντιλόπες είναι γρήγορα ζώα. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 80 χιλιομέτρων, κάνοντας πηδήματα 10 μέτρων στο μήκος και 3 μέτρων στο ύψος!
Το θυληκό γεννάει μετά από κυοφορία 6 μηνών ένα ή δύο μικρά.

 
Είναι ζώα που ζουν σε λιβάδια στην Αφρική. Κάποια είδη απαντώνται και στην Ινδία και στο Πακιστάν. Ζουν σε μεγάλα κοπάδια των 20 ως 60 ζώων.

Η ονομασία αντιλόπη αποδίδεται και στις γαζέλες . Οι γαζέλες είναι από τα ομορφότερα ζώα. Το ύψος της φτάνει το 1 μέτρο και το βάρος τα 80 κιλά. Έχει χρώμα πυρόξανθο με λευκή κοιλιά.Έχει μεγάλα κέρατα που στο αρσενικό φτάνουν τα 75 εκατοστά.  Είναι ζώο ευκίνητο . Τρέχει πάρα πολύ γρήγορα και κάνει μεγάλα πηδήματα.