Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Καμηλοπαρδάλεις!Ξακουστές για τον τεράστιο λαιμό τους!




Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο.Είναι θηλαστικό και φυτοφάγο. Πήρε το όνομά της από τον συνδυασμό των λέξεων «Καμήλα» και «Λεοπάρδαλη». Το ύψος της φτάνει τα 5,5 μέτρα και το βάρος της τα 1.350 κιλά. Το σώμα της καλύπτεται από παχύ δέρμα και φέρει καφετιές κηλίδες. Το κεφάλι της φαντάζει μικροσκοπικό σε σχέση με το μακρύ λαιμό της και καταλήγει σε δύο μικρά κέρατα. Έχει μεγάλα υγρά μάτια και ευκίνητα αυτιά. Η όραση και η ακοή της είναι πολύ ανεπτυγμένες. Η καμηλοπάρδαλη βαδίζει αργά, και όταν παραστεί ανάγκη μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων.
Τρέφεται με φύλλα και βλαστούς ψηλών δέντρων που είναι απρόσιτα στα άλλα ζώα. Όταν θέλει να πάρει κάτι από το έδαφος ή να πιει νερό ανοίγει τα μπροστινά πόδια της ή γονατίζει λυγίζοντάς τα. Ωστόσο, η καμηλοπάρδαλη δεν πίνει συχνά νερό διότι, λόγω ύψους, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει ολόκληρη διαδικασία για να σκύψει, οπότε εκείνη τη στιγμή γίνεται πολύ ευάλωτη στους εχθρούς της.
Η καμηλοπάρδαλη ζει στην Κεντρική Αφρική. Κατά μέσο όρο ζει ως 30 χρόνια. Είναι κοινωνικό ζώο. Ζει σε ομάδες των 12-15 ατόμων που αποτελείται από ένα αρσενικό και τα θηλυκά με τα μικρά τους. Είναι ζώο φιλήσυχο και συνήθως τρέπεται σε φυγή για να γλιτώσει από τα σαρκοφάγα ζώα. Η νεογέννητη καμηλοπάρδαλη έχει ύψος 1,5 μέτρα και βάρος 55 κιλά. Kαθημερινά η καμηλοπάρδαλη περνάει 12 ώρες βόσκοντας και κοιμάται βαθιά 20 λεπτά το 24ωρο. Η καμηλοπάρδαλη γεννάει όρθια και το μωρό της πέφτει στο έδαφος από ύψος 1,5

Ελέφαντες!Αυτοί και αν είναι ογκόδες!

Ο Ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο χορτοφάγο θηλαστικό στη γη και ζει στην Ασία και την Αφρική. Ο Αφρικάνικος ελέφαντας είναι μεγαλύτερος με ύψος που φτάνει τα 3,9 μέτρα και βάρος τους 7,5 τόνους ενώ ο Ασιατικός τα 3 μέτρα και βάρος τους 5 τόνους. Ο πρόγονος του σημερινού ελέφαντα είναι το μαμούθ που έζησε στην τεταρτογενή περίοδο.
Το πιο χρήσιμο εργαλείο στον ελέφαντα είναι η προβοσκίδα που είναι πιο ευέλικτη ακόμα και από τα ανθρώπινα χέρια. Είναι πολύ δυνατή και χρήσιμη για τη συλλογή τροφής και νερού και με αυτή μπορεί να ξεριζώνει θάμνους και μικρά δένδρα και να κόβει κλαδιά. Η άκρη της δε είναι τόσο επιδέξια που μπορεί να μαζεύει και τα πιο μικροσκοπικά αντικείμενα από το έδαφος. Επίσης η προβοσκίδα απορροφά σκόνη και λάσπη ψεκάζοντας τη στο σώμα του ελέφαντα προστατεύοντας τον από τη ζέστη και τον καυτό ήλιο.ενώ αποτελεί και ένα ισχυρό αμυντικό όπλο αφού λειτουργεί σαν πανίσχυρο ρόπαλο εναντίον των εχθρών του.

 Ένα επίσης χαρακτηριστικό τους είναι ότι τους αρέσει το μπάνιο!

Χαρακτηριστικό στον ελέφαντα εκτός από την προβοσκίδα είναι και οι χαυλιόδοντες του. Μεγάλοι κοπτήρες που φυτρώνουν στην άνω γνάθο και χρησιμοποιούνται ως όπλο και βοηθητικό εργαλείο. Κάθε χαυλιόδοντας στα ενήλικα αρσενικά φθάνει το μήκος των 3 μέτρων και βάρος από 25-50 κιλά ενώ στα θηλυκά δεν ξεπερνά τα 10 κιλά.

Τσιτάχ!Το γρηγορότερο πλάσμα σε όλο τον κόσμο!










Η τσιτάχ, είναι το γρηγορότερο χερσαίο ζώο στον πλανήτη μας. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα ως και 110 χλμ. την ώρα. Αυτό του επιτρέπει να κυνηγά πολύ γρήγορα θηράματα, όπως οι γαζέλες. Αντίθετα από τα άλλα αιλουρειδή, η τσιτάχ κυνηγά την ημέρα. Τα νύχια της δεν συστέλλονται και αυτό του επιτρέπει να γαντζώνεται στο έδαφος καθώς τρέχει και να επιταχύνει αστραπιαία. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι μπορεί να στρίβει δίχως να μειώνουν την ταχύτητά του. Η ουρά του τον βοηθά να διατηρεί την ισορροπία του όταν τρέχει. Όταν δεν κυνηγά θηράματα, το τσίτα ξαπλώνει κάτω από τις σκιές των δέντρων και ξεκουράζεται. Η θηλυκή γεννά 3-6 μικρά τα οποία φροντίζει μόνη της μέχρι να φτάσουν την ηλικία των 18 μηνών και εγκαταλείψουν την μητέρα τους. Τα αδέλφια όμως παραμένουν και κυνηγούν μαζί, σαν ομάδα, μέχρι να γίνουν καλοί κυνηγοί. Η τσιτάχ μπορεί να εξημερωθεί εύκολα. Οι αρχαιοι Αιγύπτιoι τους χρησιμοποιούσαν για να κυνηγούν λαγούς και γαζέλες.

Ζέβρες ....ήσυχα ζώα!



Η ζέβρα είναι περισσοδάκτυλο θηλαστικό ζώο που ανήκει στις Ιππίδες, συγγενής του αλόγου. Το συνηθέστερο είδος Ζέβρας είναι η Ζέβρα η γνήσια (Equus zebra).
Γενικά, μοιάζει με το άλογο. Το τρίχωμά της είναι άσπρο ή πολύ ανοιχτό κίτρινο με λεπτές μαύρες ραβδώσεις, οι οποίες υπάρχουν και πάνω στην κοντή και όρθια χαίτη της. Έχει μήκος 2,2μ. και ζυγίζει γύρω στα 200 κιλά. Έχει μικρό κεφάλι, αλλά ευκίνητα αυτιά, που στρέφονται σε μεγάλες γωνίες.

Η εγκυμοσύνη της ζέβρας διαρκεί 11-13 μήνες. Τα θηλυκά γεννούν ένα συνήθως μικρό, του οποίου το τρίχωμα είναι κίτρινο, ενώ οι ραβδώσεις του καφετί. Σταδιακά αποκτά το μαυρόασπρο χρώμα των γονιών του. Θηλάζει για 7 μήνες, και απομακρύνεται από την οικογένειά του, μόλις η θηλυκιά ξαναμείνει έγκυος.

Ρινόκεροι!Ζώα ογκόδες και βαριά.



Ο ρινόκερος είναι ένα ογκώδες φυτοφάγο θηλαστικό της Ασίας και της Αφρικής που στο πάνω ρύγχος του έχει 1 η 2 κέρατα.  'Εχει σχεδόν άτριχο σώμα με πόδια κοντά και χοντρά μοιάζοντας με τον ελέφαντα και τον ιπποπόταμο.Με δύο κέρατα, το ένα πίσω από το άλλο, ονομάζεται και αφρικανικός ή μαύρος και είναι ο μικρότερος του είδους και είναι 3-3,75 μέτρα, έχει ύψος 1,5 μέτρα και βάρος 2 τόνους. Το πιο μακρύ από τα 2 κέρατα φθάνει τα 1,30 μέτρα. Είναι ο πιο επιθετικός του είδους, μοναχικός και δύστροπος, ενω επιτίθεται όταν διαταραχθεί η ησυχία του. Χαρακτηρίζεται ως πιο κοινωνικός, ζει σε μικρές ομάδες και είναι σπάνια επιθετικός. Το χρώμα του δέρματος και των δύο ειδών είναι γκριζωπό και δεν σχετίζεται με την ονομασία τους. Χαρακτηριστικό των αφρικανικών ρινόκερων είναι η συμβίωση τους με ένα είδος πτηνού, τους βουφάγους, που τρέφονται με παράσιτα του δέρματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!Κροκόδειλοι!






Ζουν κυρίως μέσα στο νερό αλλά μπορούν να περπατήσουν και έξω στην στεριά χωρίς κανένα πρόβλημα!Εάν τους ενοχλήσει κάτι βγαίνουν απ'το νερό κρυφά και αμέσως επιτίθονται.


Ο κροκόδειλος είναι ζώο που ανήκει στην τάξη των μεγάλων ερπετών. Η τάξη αυτή διαιρείται σε τρεις οικογένειες: των κροκοδειλιδών, των αλλιγατοριδών και των γαβιαλιδών.
Οι κροκόδειλοι είναι διαδεδομένοι σε πολλά μέρη της γης. Σήμερα μπορεί να συναντηθούν κροκόδειλοι στη βόρεια και κεντρική Αμερική, στο βορειοδυτικό τμήμα της νότιας Αμερικής, στις Αντιλλες, στην Αφρική καθώς και στα νησιά που βρίσκονται στις ανατολικές της ακτές, στην Ιδιονησία, στις Φιλιππίνες, στη νότια Ασία.
Ανάμεσα στα σημαντικότερα είδη των κροκόδειλων είναι τα παρακάτω

Λιοντάρια! Επικίνδυνα ζώα!










 Τα λιοντάρια είναι και αυτά από τα γνωστότερα ζώα της ζούγκλας!Το μέγεθος τους είναι αρκετά μεγάλο και είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ζώα της ζούγκλας.Κυκλοφορούν συνύθως σε περιοχές με πολύ πράσινο και δέντρα καθώς και κοντά σε ποτάμια και λίμνες.Ζευγαρώνουν με τα θηλυκά λιοντάρια και κάνουν από 2 εώς 5 λιονταράκια  αλλά και μπορεί και παραπάνω.Ακόμη τα λιοντάρια είναι  επιφιλακτικά και αν δουν κάποιο ζώο να πλησιάζει ΟΡΜΑΝΕ!Υπάρχουν πολλά είδη λιονταριών όπως  τα άσπρα λιοντάρια αλλά και πολλά περισσότερα!

Μαϊμούδες ζώα της ζούγκλας!

Οι μαϊμούδες είναι από τα γνωστότερα ζώα της ζούγκλας!Μάλιστα πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο άνθρωπος κάποτε ήταν μα'ι'μού!Οι μα'ι'μούδες συχνάζουν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα και να πηδάνε με ένα τρόπο από το ένα δέντρο στο άλλο .Είναι ένα από τα σπάνια ζώα που μπορούν και στέκονται χωρίς κανένα πρόβλημα στα δυο τους πόδια!Οι μαϊμούδες συνήθως όταν ζευγαρώνουν κάνουν από 3 εώς και 5 μαϊμουδάκια!Υπάρχουν πολλά είδη μαϊμούδων όπως οι αρχαιολεμούριδες,οι αδροπίθηκοι,οι μακάκοι και πολλά άλλα!

Τί είναι η ζούγκλα???

Ζούγκλα είναι το σπίτι των ζώων.Είναι ένα δάσος στο οποίο κατοικούν διάφορα ζώα στεριάς και θάλασσας!Κάποια από αυτά ειναι ακίνδυνα αλλα και κάποια είναι τόσο επικίνδυνα που μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα!Π'αρόλα αυτά υπάρχουν και εκπληκτικά τοπία στην ζούγκλα που μπορούν να σε μαγέψουν με την ομορφιά τους , όπως και οι καταρράκτες αλλά και πολλά άλλα!!!

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ!!!!!!!

  Καλωσορίσατε στο blog μας!


  Σε αυτό το blog θα μπορέσετε να πάρετε πληροφορίες για τη ζωή στη ζούγκλα!Θα γνωρίσετε νέα ζώα, θα δείτε τις διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και  εκείνα και καταλάβετε πώς είναι να ζεις ανάμεσα στα δέντρα και τα φύτα , χωρίς κανένα είδος πολυτέλειας!!!